Oryginalny przepis pochodzi ze strony Technicolor Kitchen.
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
- 50 g masła
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- cukier waniliowy
- 225 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (mała!)
- tabliczka białej czekolady drobno posiekanej
Połamaną gorzką czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko skondensowane, dokładnie mieszamy. Przestudzoną masę łączymy z pozostałymi składnikami, a potem chłodzimy, żeby zgęstniała i dała się formować. Robimy małe kulki, lekko je spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Widać, kiedy są gotowe - pękają. Uwaga, łatwo się przypalają! Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale szybko tężeją.
Z checią bym sobie takie coś upichciła, ale niestety jestem na wiecznej diecie :/
OdpowiedzUsuń