niedziela, 1 lutego 2015

Chrupanie przy czytaniu - ciasteczka arcyczekoladowe

Miło jest coś przegryźć przy dobrej książce. Dlatego co jakiś czas będę tu wrzucać też przepisy na coś, co można pochrupać przy czytaniu. Dziś - najbardziej czekoladowe ciasteczka świata, pyszne i proste. Czekolada pasuje do książek i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Technicolor Kitchen.


  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 
  • 50 g masła 
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego 
  • cukier waniliowy 
  • 225 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli (mała!) 
  • tabliczka białej czekolady drobno posiekanej 
Połamaną gorzką czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko skondensowane, dokładnie mieszamy. Przestudzoną masę łączymy z pozostałymi składnikami, a potem chłodzimy, żeby zgęstniała i dała się formować. Robimy małe kulki, lekko je spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Widać, kiedy są gotowe - pękają. Uwaga, łatwo się przypalają! Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale szybko tężeją.

1 komentarz:

  1. Z checią bym sobie takie coś upichciła, ale niestety jestem na wiecznej diecie :/

    OdpowiedzUsuń